Klippan

Så minns vi världen – souvenirerna intar konsthallen

Ett Eiffeltorn från Paris, en kylskåpsmagnet från Düsseldorf eller kanske ett penisfodral från Papua Nya Guinea. Souvenirer kommer i olika former och i dagarna fyller de utrymmet i Klippans konsthall. På lördag, den 29 juli, är det vernissage för utställningen Souvenir betyder minne.

”Nej, ställ den där” och ”Flytta den lite dit” och ”Ska vi inte göra så här också?” Det sprudlar av energi och idéer när utställningsgruppen ställer i ordning inför souvenirutställningen.Bild: Hanna Rahlén
– Ta på honom glasögonen!
– Oh, vi skulle haft sådana gamla flip-flops till honom!
– Ta på baddräkten på honom!
Och så skratt.
Klippans konsthalls utställningsgrupp arbetade på torsdagen med att ställa i ordning i konsthallen inför den kommande utställningen om reseminnen.
– Grunden är att vi vill öppna upp konsthallen för fler. I vanliga fall är det ju konstnärer som ställer ut men nu är det ju faktiskt allmänhetens grejer som står här, säger Lotta Andgren som är kommunens kulturutvecklare.
Till en början gick det trögt att få Klippanborna att lämna in sina reseminnen men efter att inlämningsstiden förlängts rasslade det till. Nu när utställningen snart öppnar så har man hunnit samla på sig upp emot 80 föremål.
Jochum Johanssons tavla får också gästa konsthallen, ett kärt minne från hans mormor.Bild: Hanna Rahlén
– Tanken är att man ska kunna lämna fler t-shirts, pins och kylskåpsmagneter, det är sådant som nästan alla har, säger Lotta Andgren.
Besökare får låna ett informationsblad med korta historier om varje föremål att läsa i när de vandrar runt utställningen. Bland de mer märkvärdiga souvenirerna som utställningsgruppen fått ta del av hör två penisfodral från Papua Nya Guinea. Där finns också Jochum Johanssons broderade tavla; New York står det på den.
– Den betyder mycket för mig. Min mormor och hennes mor var ganska äventyrliga av sig. Tavlan tog min mormor med sig från Amerika när hon gifte sig, berättar han.
Utställningen håller på i en månad, så fram tills dess kommer hans tavla att hänga i konsthallen.
– Den har jag faktiskt uppe hemma också, säger Jochum Johansson.
Jochum Johansson och Bert-Inge Karlsson från utställningsgruppen märker souvenirdockorna efter vilka länder de kommer ifrån.Bild: Hanna Rahlén
I konsthallen finns nu souvenirer från världens alla hörn, men den som är hemtam kan hitta lite av Klippan också – dels souvenirer som folk lämnat in men också en Klippansoffa och Klippansouvenirer som kommunen ställt dit.
– Vi hoppas att folk ska slå sig ner här och ta en instagrambild och sedan dela den med ett eget minne, det blir lite interaktivt så, säger Lotta Andgren.
Vernissagen på lördag hålls mellan klockan 11 till 13.
Gå till toppen